Ordinul nr.247 din 17 februarie 2012 privind procedura unitara pentru aplicarea prevederilor art. 52 din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal publicat in Monitorul Oficial al Romaniei, partea I, nr.129/22.02.2012, reglementeaza o procedura unitara pentru aplicarea prevederilor art. 52 privind obligatia platitorilor persoane juridice de a calcula, rețtine si vira impozit prin reținere la sursa, reprezentand plati anticipate, din veniturile platite pentru activitati desfasurate in baza contractelor/conventiilor civile incheiate potrivit Codului civil, precum si a contractelor de agent.
OMFP nr. 247/2012 prevede ca, începand cu 1 ianuarie 2012, contribuabilii care realizeaza venituri pentru care platile anticipate se stabilesc prin retinere la sursa nu mai au obligaţia de a efectua la organul fiscal competent plati anticipate cu titlu de impozit pentru categoriile de venituri reglementate de art. 52 alin. (1) lit. a), b) şi c) din Codul Fiscal, respectiv:
- veniturile obtinute in baza contractelor civile incheiate potrivit Legii nr. 287/2009 privind Codul Civil (comision, mandat comercial şi de consignatie, contractul de agent) care sunt calificate drept contracte civile după data de 1 octombrie 2011.
- veniturile obtinute din contracte/conventii civile care au aceeasi natura juridica atat inainte cat si dupa intrarea in vigoare a Codului Civil;
- veniturile din drepturi de proprietate intelectuala;
- veniturile din activitatea de expertiza contabila si tehnica, judiciara si extrajudiciara.
Tot in acest ordin se prevad si exceptii la retinerea la sursa a impozitului pe venit pentru:
- veniturile obtinute de persoanele fizice care desfaşoara activitati independente si care realizează venituri din cedarea folosintei bunurilor din patrimoniul afacerii;
- veniturile persoanelor fizice, indiferent daca desfasoara sau nu activitati independente, obţinute din cedarea folosintei bunurilor din patrimoniul personal, pe baza contractului incheiat intre parti potrivit prevederilor Codului Civil si carora le sunt aplicabile prevederile Cap. IV al Titlului III „Impozitul pe venit“ din Codul Fiscal;
- veniturile obtinute de asocierile fara personalitate juridică ori persoanele juridice care aplică principiul transparentei fiscale de la persoanele fizice sau juridice.
Impozitul ce trebuie retinut de catre platitorii de venituri se stabileşte aplicand o cota de impunere de 10% la venitul brut din care se deduc contributiile sociale obligatorii si virat pana la data de 25 inclusiv a lunii următoare celei in care a fost plătit venitul.
Cititi textul integral al Ordinul nr.247 din 17 februarie 2012 aici.