Valoarea impozabilă a cladirilor va fi utilizată de către contribuabili doar în relația cu autoritățile fiscale, fără ca aceasta să mai fie înregistrată în situațiile financiare ca în prezent. Până la intrarea în vigoare a noului Cod fiscal valoarea fiscală era valoarea de inventar a clădirilor înregistrată în situațiile financiare.
O alta modificare adusă de noul Cod fiscal este ca impozitarea clădirilor se va face in funcție de utilizarea clădirilor și nu în funcție de proprietar cum a fost pana la 01.01.2016. Astfel, în cazul clădirilor cu destinație nerezidențială (birouri, spații comerciale, hoteluri, etc.) se va plăti același impozit indiferent dacă proprietarul este persoană fizică sau persoană juridică. Până acum impozitul era diferențiat, fiind mult mai mic pentru persoanele fizice care dețineau clădiri nerezidențiale.
ART. 453 c.f. În înţelesul prezentului titlu, expresiile de mai jos au următoarele semnificaţii:
a) activitate economică – orice activitate care constă în furnizarea de bunuri, servicii şi lucrări pe o piaţă;
d) clădire cu destinaţie mixtă – clădire folosită atât în scop rezidenţial, cât şi nerezidenţial;
e) clădire nerezidenţială – orice clădire care nu este rezidenţială;
Norme medodologice: În înțelesul art. 453 lit. e) din Codul fiscal, în categoria clădirilor nerezidențiale sunt incluse acele clădiri care sunt folosite pentru activități administrative, de agrement, comerciale, de cult, de cultură, de educație, financiar-bancare, industriale, de sănătate, sociale, sportive, turistice, precum și activități
similare, indiferent de utilizare și/sau denumire, fără ca aceasta să intre în categoria clădirilor rezidențialef) clădire rezidenţială – construcţie alcătuită din una sau mai multe camere folosite pentru locuit, cu dependinţele, dotările şi utilităţile necesare, care satisface cerinţele de locuit ale unei persoane sau familii;
Rapoartele de evaluare în scopul stabilirii impozitului pe clădiri se întocmesc de un evaluator autorizat în conformitate cu standardele de evaluare a bunurilor aflate în vigoare la data evaluării și reflectă valoarea clădirii la data de 31 decembrie a anului anterior anului de referință și nu se înregistrează în evidențele contabile.
Rapoartele de evaluare trebuie să conțină dovada că rezultatele evaluării au fost înregistrate în baza de date cuprinzând valorile impozabile ale clădirilor, gestionată de Asociația Națională a Evaluatorilor Autorizați din România (ANEVAR).
În vederea stabilirii impozitului pe clădiri, rapoartele de evaluare se depun în copie, la organul fiscal local, ca anexă la declarația contribuabilului, până la primul termen de plată din anul de referință (31 martie).
Evaluărea pentru raportarea financiară va fi realizată tot de un evaluator autorizat în conformitate cu referențialul contabil adoptat de persoana juridica.